آغاز فعالیت نخستین مرکز پرورش بچه ماهی جنوب شرق کشور
مدیر شیلات سازمان جهاد کشاورزی استان شرح داد
به گزارش کرمان امین به نقل از ایرنا، مرکز پرورش بچه ماهی در جنوب شرق کشور حدود ۷۵ کیلومتر دورتر از مرکز شهرستان بردسیر و در دامنه کوه های سربه فلک کشیده و پربرف لاله زار مکانی که با داشتن ۲ هزار و ۷۵۵ متر ارتفاع از سطح دریا به بام ایران معروف است، راه اندازی شده است.
در بالادست لاله زار، سدی خاکی درست شده که مازاد آب بارندگی در پشت آن جمع می شود، وجود بارندگی های چشمگیر و جریان برفاب، ایده ایجاد مرکزی برای پرورش ماهیان سردابی مانند قژل آلای رنگین کمان را در سردترین نقطه استان کرمان به ذهن ها متبادر می کند و جهاد کشاورزی از این ظرفیت خدادادی برای پرورش ماهی به عنوان اقدامی قابل تقدیر و اقتصادی بهره برده است.
مرکز پرورش ماهی قزل آلای بردسیر حدود ۱۰ سال قبل در پشت سد لاله زار و در مجاورت سایت گردشگری دایر شده است این مرکز طی سال های گذشته گاهی فعال و گاهی نیمه فعال بوده است.
به گفته رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان، تصمیم به واگذاری این مرکز به بخش خصوصی طی سه سال اخیر، موجب رونق دوباره مرکز پرورش ماهیان سردابی بردسیر شده است.
عباس سعیدی در ادامه افزود: توسعه آبزی پروری در استان کرمان مورد توجه قرار گرفته است.
او که امروز چهارشنبه برای بازدید از مرکز تکثیر بچه ماهی به لاله زار بردسیر آمده بود، گفت: یکی از ضروریات شیلات، تولید بچه ماهی در استان کرمان است که راه اندازی این مرکز بعد از ۱۰ سال توقف، طی سه سال گذشته شتاب گرفته و هم اکنون به ثمر رسیده است.
وی افزود: این مرکز میتواند سه میلیون بچه ماهی در سال تولید کند و فعلا موجب اشتغالزایی ۱۰ نفر از جمله دکترای شیلات، دکترای دامپزشکی و کادر خدماتی به صورت مستقیم شده است.
وی خاطرنشان کرد: این مرکز در جنوب شرق کشور بینظیر است و تنها مرکز پرورش بچه ماهی (تخم چشم زده) در جنوب شرق کشور است.
سعیدی نیاز استان کرمان به بچه ماهی را ۲ میلیون قطعه اعلام کرد و افزود: این مرکز میتواند اضافه تولید خود را به سایر استانها صادر کند و نیاز آنها را در این زمینه مرتفع سازد.
وی همچنین گفت: پتانسیل آبزی پروری در استان کرمان نیز به اندازه ای هست که بتواند سه میلیون بچه ماهی تولیدی این مرکز را پرورش دهد.
مدیر شیلات سازمان جهاد کشاورزی استان نیز گفت: استان کرمان علیرغم ظاهری خشک و کویری، پتانسیلهای بالقوه ای را برای آبزی پروری داراست.
رها ابوالقاسمی افزود: تنوع اقلیم در استان کرمان به گونه ای است که امکان تولید انواع ماهیان سردابی، گرمابی، ماهیان خاویاری، پرورش آرتمیا در آبهای شور و سایر فعالیتهای آبزیپروری به راحتی در آن امکان پذیر است.
وی توضیح داد: طبق سند توسعه ای که تنظیم کردیم یکی از زیرساختهای توسعه، تامین نهاده های آبزی پروری بوده و فعالیت مرکز تکثیر ماهیان سردابی لاله زار هم در راستای همان سیاست بوده است.
ابوالقاسمی افزود: این مرکز سالها قبل احداث شده بود اما فعالیت نداشت.
وی گفت: با پیگیری های جهاد کشاورزی توانستیم آن را در قالب اجاره به بخش خصوصی فعال کنیم و در حال حاضر فعالیت جدیدی که انجام داده تولید بچه ماهی بصورت تخم تمام ماده است.
مدیر شیلات جهاد کشاورزی استان کرمان افزود: سالهای قبل تخم چشم زده (تخم بارور شده که صد در صد تبدیل به ماهی می شود) از خارج کشور وارد می شد. اگرچه هنوز هم به صورت محدود وارد میشود اما کاری که این مرکز انجام داده در راستای اصلاح نژاد و ارتقای کیفیت گونه های تولیدی در کشور است.
وی اظهار داشت: مرکز تکثیر در جنوب شرق کشور وجود ندارد و این تنها مرکز جنوب شرق است که میتواند نیاز به بچه ماهی کرمان را تامین و مازاد نیاز را به استان های مجاور صادر کند.
مدیر شرکت فنی مهندسی آبزی مهر کریمان نیز گفت: این مرکز به لحاظ تولید بچه ماهی تمام ماده از مولدین ایکس ایکس، می تواند بهترین و با کیفیت ترین بچه ماهی را برای مزارع پرورشی ارائه کند.
رسول باقری افزود: استفاده از ماهیان تمام ماده در پرورش ماهی قزل آلا موجب کاهش هزینه تولید مزارع می شود.
وی ادامه داد: این مرکز آمادگی دارد بچه ماهی مورد نیاز تمام مراکز پرورش ماهی استان کرمان را با بهترین کیفیت و بیمه نامه تامین کند.
باقری گفت: اولین استحصال بچه ماهی در این مرکز هفته گذشته با ۷۰۰ هزار تخم استحصال شد و ان شاالله ظرف سه چهار ماه آینده با ۱۰ یا حداکثر ۲۰ درصد کاهش، آماده توزیع در مزارع پرورش ماهی است.
وی تاکید کرد: تا پایان زمستان هر یکی دو هفته یک بار، تکثیر بچه ماهی انجام می شود و هر ماهی در سال ۲ هزار ۵۰۰ تخم و فقط برای یک بار تخم گذاری می کند.
بردسیر در فاصله ۶۰ کیلومتری غرب کرمان قرار دارد و منطقه لاله زار در فاصله ۷۵ کیلومتری جنوب شرقی آین شهرستان قرار دارد.